Igriška ulica 22a, Preserje, 1235 Radomlje
+386 (5) 99 44 737

Koristi in kompetence

ergonomija-bolecine

Stroški in koristi izbire ergonomsko oblikovanega pisarniškega stola

 

Morda se sprašujete ali naj izberete delovno postajo s fiksno višino ali pa investirate v ergonomsko primerno rešitev postavitve pisarniškega pohištva?

 

Medicinska in ekonomska dejstva

 

Več kot 50% odraslih trpi za bolečinami v hrbtu vsaj enkrat letno. Približno polovica jih potrebuje zdravniško pomoč zdravnika ali fizioterapevta. Po zadnjih ocenah je gospodarska škoda zaradi težav z bolečinami v hrbtu približno 2,8 milijarde evrov.

 

Dolgotrajno sedenje v omejeni drži pred računalnikom je glavni vzrok napetosti v mišicah vratu in hrbta. Druge posledice so oslabljene trebušne mišice (pisarniški trebuh), prizadetost dihalnega in prebavnega sistema ter težave s cirkulacijo krvi v stegnih.

 

Sekundarni zapleti omejene drže so precej boleči in povzročajo znatne finančne izgube za podjetja. Nešteto študij je pokazalo da ergonomsko oblikovane delovne postaje za sedenje in stanje, ki spodbujajo gibanje, hitro in trajnostno zmanjšujejo stroške.

 

Primerjava stroškov kot pomoč pri odločanju

 

Stroške delodajalca, ki jih povzročijo bolniške odsotnosti zaposlenih (npr. zaradi bolečin v hrbtu):

 

Ocenjeni letni stroški (plače + socialni prejemki) 65.000,00 EUR

Stroški na dan bolezni (65.000,00 EUR: 220 delovnih dni) 295,00 EUR

Dodatni stroški za ergonomsko oblikovan stol 500,00 EUR

 

Življenjska doba stola vsaj 10 let:

 

Dodatni stroški na leto 50,00 EUR

Dodatni stroški na mesec 4,16 EUR

Dodatni stroški na delovni dan (za sit-stand) 0,23 EUR

 

To pomeni, da se lahko stroški za ergonomsko oblikovan stol povrnejo po približno enem letu, če preprečimo vsaj dva bolniška dneva zaradi težav s hrbtom. V sledečih letih življenjske dobe ergonomsko oblikovanega stola se prihrani približno 590,00 EUR letno.

 

Preprečevanje je cenejše kot zdravljenje

 

Ergonomija delovnega okolja naj bo sestavni del načrtovanja delovnega prostora od prvega dne. Ko se pojavijo težave in stroški za reševanje teh vprašanj, cena stola v skladu z modernimi ergonomskimi merili ni več pomembna.

 

Z ergonomsko oblikovanim delovnim prostorom se izognete poškodbam mišično-skeletnega sistema, ki jih povzroča delo v pisarni ali za računalnikom. Te nepotrebne zdravstvene poškodbe, ki so v večini primerov posledica pomanjkanja gibanja ali enostranske drže in stresa, stanejo delodajalce, zavarovalnice in vlado milijarde.

 

Glavna napaka: varčnost pri ergonomiji

 

Slabo zasnovane varčevalne sheme hitro pozabijo na najpomembnejši dejavnik proizvodnje: človeški dejavnik. Finančni pritisk sili podjetja k zmanjševanju stroškov na številnih področjih. V zvezi s tem se pogosto spregleda dejstvo, da celovito ergonomsko izboljšanje pisarniških in računalniških delovnih mest predstavlja manj kot 2% stroškov dela in doseže hitre pozitvne rezultate za podjetje.

 

Odličen rezultat:

 

Dobro oblikovano ergonomsko pisarniško pohištvo je vedno stroškovno učinkovito: prihrani več kot stane. Pomaga pri preprečevanju stroškovno intenzivnih zdravstvenih poškodb, kar je vedno v interesu vsakega podjetja.

 

Zaposleni, ki poznajo prednosti spreminjanja drže med samim delom in uporabljajo ergonomsko oblikovane stole, so bolj zdravi,  imajo višjo motivacijo in višjo produktivnost in učinkovitost pri delu.