Scroll Top
Igriška ulica 22a, Preserje, 1235 Radomlje
+386 (5) 99 44 737

Načrtovanje pisarniškega prostora

Podjetja si med seboj niso podobna zato je načrtovanje pisarn vedno zelo individualna naloga.

Pravi koncept
Ne obstaja rešitev, ki bi ustrezala vsem in ki bi jo lahko uporabili kot standard. Koncept in postavitev prostora je treba prilagoditi za vsak primer posebej.

Vključevanje in sprejemanje zaposlenih
V praksi se je izkazalo, da vključevanje zaposlenih v postopek načrtovanja, pridobivanje informacij in razpravljanje o različnih možnih rešitvah dobro deluje. Študije so pokazale, da zaposlenim znatno pomaga sprejeti svoje delovno mesto, če so vključeni v načrtovanje in ureditev.

Nezdružljivi ergonomski cilji
Cilj načrtovanja je postavitev pisarne, ki popolnoma izpolnjuje vse ergonomske kriterije. V praksi ni vedno mogoče izpolniti vseh zahtev v enakem obsegu. Ena najpomembnejših nalog v procesu načrtovanja je pretehtati vse dejavnike kot so prostor, oprema, svetloba, akustika in klima.

Prednost v enem pogledu je lahko slabost v drugem. V večini primerov je na primer nemogoče dodati akustični stropni hladilni sistem za akustični strop, razpoložljivi prostor pa lahko omeji izvedljivost posameznih potreb po prostoru. Izkušen načrtovalec pisarn pozna te nezdružljive dejavnike in kljub zapletenosti te naloge najde najboljši kompromis za podjetje.

Sistematično načrtovanje:
– Ocena potreb
določitev specifične zahteve podjetja

– Makro načrtovanje
določiti cone / osno dimenzijo / globino prostora

– Mikro načrtovanje
določiti / razvrstiti delovne prostore / skupinske delovne postaje

POSEBNE ZAHTEVE
Psihosocialne potrebe oseb v pisarni so različne in jih je treba upoštevati pri načrtovanju delovnih postaj. Nekateri si želijo biti zaščiteni in si morajo prilastiti svoj prostor. Nekateri morajo imeti pogled na vrata, da lahko opravljajo delo brez težav. Nekateri želijo imeti možnost komunikacije z vsemi sodelavci, drugi raje uživajo v razgledu zunaj. Zaradi teh različnih preferenc mora načrtovalec poznati podjetje in osebje. To velja za katerikoli koncept sobe, za zasebne in skupinske pisarne, sejne sobe in odprte pisarne.