Scroll Top
Igriška ulica 22a, Preserje, 1235 Radomlje
+386 (5) 99 44 737

Osnovni nasveti za zdravo sedenje: vse je stvar prilagajanja

Preveč ljudi trpi zaradi zdravstvenih težav čeprav imajo dobro pisarniško pohištvo. Pogosto ne vedo na kakšne načine se lahko premikajo ter prilagajajo stol in mizo, nimajo motivacije za pravilno sedenje in razvijajo napačne navade sedenja.

Da bi zagotovili najboljšo možno sedečo držo in se izognili izpostavljanju telesa nepotrebnemu stresu, je pravilno prilagajanje stola nujno. Naslednji nasveti in triki so le kot vodilo za prvo osnovno nastavitev vašega stola.

Posamezna prilagoditev.

Stol je potrebno na vsaki delovni postaji najprej prilagoditi telesu posameznika, zato naj bo naslednji korak tudi prilagoditev višine mize.

Sedeč položaj.

Sedite v svojem stolu, tako da boste lahko začutili naslonjalo ob spodnjem delu hrbta in uporabljali celoten sedež.

 

Osnovna nastavitev višine sedenja

– stopala ravno na tleh
– kolena pod kotom malo več kot 90 stopinj
– roke sproščene na delovni površini
– komolci v položaju 90 stopinj, ramena sproščena. Komolci v položaju 90 stopinj in sproščena ramena

Če je delovna površina previsoka in tega ni mogoče odpraviti s prilagajanjem mize, potrebujete oporo za noge.
V kolikor je delovna površina previsoka in tega ni mogoče odpraviti s prilagajanjem mize potrebujete oporo za noge.

Prilagodite višino sedeža tako, da bo medenica pozicionirana nekoliko višje od kolen. Posledično je kot sedenja višji kot 90 stopinj.

Prilagoditev naslonjala

Naslon nastavite tako, da njegova krivulja (ledvena opora) podpira hrbtenico v ledvenem predelu, približno na ravni pasu.

Uravnavanje teže

Prilagodite naslonjalo hrbta za hrbtni naslon tako, da boste občutili, da ima vaš trup oporo ko sedite pokonci. Vaša teža je optimalno uravnotežena, ko se lahko z gladkim gibom prosto nagnete naprej in nazaj, ne da bi bilo potrebno naslonjalo popolnoma nasloniti nazaj in ga potisniti stran od sedeža. Stol naj bo uravnotežen in naj se giblje skupaj z vami.

Prilagoditev naslonjala za roke

Naslonjalo za roke namestite tako, da se komolci ne dotikajo telesa, mišice v ramenih so sproščene, ne da bi ramena potisnili navzgor.

Upoštevajte da so to nasveti za začetno osnovno prilagoditev. Posamezne nastavitve, občasne spremembe in predvsem prilagoditev spremenjenim delovnim situacijam lahko zahtevajo drugačne nastavitve.