Igriška ulica 22a, Preserje, 1235 Radomlje
+386 (5) 99 44 737

Pravilne nastavitve stola

ergonomija-sedenja

Individualna prilagoditev

 

Ker si niti dve osebi nista enaki, je očitno da je individualna prilagoditev višine stola in mize najboljša izbira.

 

Sedanji standardi zahtevajo mizo višine 72 cm za pisarniške delovne postaje in optimalno prilagoditev višine in kota sedeža. Takšni standardi so dobri saj se s tem zagotovi, da se ohranijo minimalne zahteve za ergonomijo, vendar so le-te malo koristne za tiste, ki so nekoliko manjši ali višji ali tistih, katerih razmerja telesa ne ustrezajo normi. Posledično se mnogi zaposleni, ki sedijo za mizo kjer višina ni  prilagojena njihovim potrebam, dolgoročno soočajo z zdravstvenimi težavami.

 

Obstaja veliko kosov pisarniškega pohištva, ki ga lahko prilagodite. Zdravniki priporočajo prilagoditev višine pisarniških stolov in miz telesnim meram posameznika.

 

Tudi tisti s povprečnimi telesnimi razmerji pogosto sedijo ali delajo nepravilno na svojem delovnem mestu. Posledice so hude: bolečine v hrbtu in mišična napetost.

 

Toda tem težavam se je mogoče izogniti. Gre za vprašanje prave prilagoditve.

 

Za pravilno nastavitev mize in stola priporočamo, da natančno določite popoln položaj sedenja za vsakega posameznika. Prilagodite višino in naklon sedeža ter optimalno višino mize. Te parametre lahko določite tudi v nekaj minutah. 

 

Na podlagi treh antropometričnih meritev se lahko delovna postaja popolnoma prilagodi individualnim telesnim meram posameznika.