Scroll Top
Igriška ulica 22a, Preserje, 1235 Radomlje
+386 (5) 99 44 737

Smer pogleda in oddaljenost računalniškega zaslona od oči: vid je naše najpomembnejše čutilo

Zakaj je dober vid tako pomemben za učinkovito delo?

Strokovnjaki za ergonomijo priporočajo spremembo razdalje računalniškega zaslona od oči  zatorej tudi fleksibilno držalo, čigar prednost je, da lahko uporabnik spremeni razdaljo zaslona. Znano je, da se v primeru predolgega stanja ali sedenja mišice zaradi statičnega stresa utrudijo. Podobno je tudi z mišicami v očesu. Z držalom za zaslon se lahko udobno spreminja razdalja zaslona do oči.

Druga pogosto podcenjena dinamična komponenta je prilagajanje naklona računalniškega zaslona. Obstaja veliko razumnih smernic in priporočil glede oddaljenosti zaslona in njegovega naklona (naklon 25 do 35 °, razdalja 50 do 90 cm), vendar je sprememba razdalje za oči prav tako zelo pomembna.

Popoln naklon zaslona
Najbolj priporočljiv je vertikalen pogled na zaslon. Če uporabnik gleda na zaslon navzdol, je smiselno zaslon nagniti nazaj. Uporabnik lahko enostavno prilagodi zaslon z mehanizmom, ki je pritrjen na mizo in ga je mogoče nastaviti v vseh smereh.

Oddaljenost računalniškega zaslona od oči
Vsak posameznik ima pri nastavitvi oddaljenosti zaslona svoje preference. Večini ustreza razdalja, ki je občutno daljša kot 50 cm. Če se med delom pogosto spreminja fokus med monitorjem in dokumenti, je najudobnejša razdalja nekoliko krajša kot takrat, ko so oči fokusirane samo na zaslon.